YAG Capsulotomie

Inleiding

Enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie kan zich nastaar of secundair cataract ontwikkelen. U ziet geleidelijk aan steeds waziger alsof de cataract terugkomt.

Uw kunstlens zit in het oorspronkelijke lenszakje waar uw oude, troebele lens in zat. Dit zakje kan troebel worden door achtergebleven cellen die gaan toenemen en de achterwand van het lenszakje bedekken. Dit noemen we nastaar. Een groot deel van de mensen die aan cataract worden geopereerd, krijgt na maanden tot jaren na de oorspronkelijke cataractbehandeling nastaar.

Nastaar is snel, veilig en pijnloos te behandelen door middel van een YAG laser capsulotomie. Hierbij maakt een lasterstraal een opening in de achterwand van de kapselzak.

Verloop van het onderzoek

De consultatie met laserbehandeling neemt in totaal ongeveer 1 uur in beslag.

Bij aankomst worden de voorbereidende druppels (Tropicol en Phenylephrine) toegediend. Deze moeten minstens 30 minuten inwerken en verwijden de pupil. De pupilverwijding blijft zo’n vijf tot zes uur na het indruppelen aanwezig en zorgt voor een wazig zicht.

Het oog wordt verdoofd met een druppel. Deze kan enkele seconden prikken bij het inbrengen. Om de laser behandeling te kunnen uit voeren, zal een contactlensje met gel op het oog worden geplaatst.

De laser zelf doet geen pijn, maar kan irriterend aanvoelen. U zult regelmatig lichtjes zien verschijnen. Indien u pijn hebt, kunt u steeds de dokter verwittigen.

U zal nadien nog een halfuurtje verblind zijn door het felle licht van de laserstraal en een waziger zicht ervaren door de druppels die gebruikt werden om pupil te vergroten en de gel die op het hoornvlies werd aangebracht.

RISICO’S

Iedere ingreep brengt risico’s met zich mee, doch deze zijn echter heel zeldzaam:

  • Geringe ontstekingsreactie
  • Restanten van het achterste lenskapsel komen in de glasvochtruimte terecht (de ruimte achter de kunstlens). Deze kapselrestjes kunnen soms de eerste dagen na de behandeling worden waargenomen als bewegende deeltjes (vlokjes, stipjes of sliertjes). Vaak zakken de restjes naar beneden waardoor u er geen hinder meer van ondervindt.
  • Minimaal verhoogd risico op netvliesloslating. Indien u een zwarte vlek ziet die groter wordt, zoals een gordijn dat voor uw oog schuift, verwittig dan onmiddellijk uw arts.

Na het onderzoek

Gedurende 5 dagen zal u genezende oogdruppels (Dicloabak) 4 maal per dag moeten indruppelen.

Een controle zal gepland worden op een termijn van enkele weken om het effect van de laser na te gaan.

 

YAG Capsulotomie