Glaucoom behandelingen

Inleiding

Glaucoom is een chronisch progressieve aandoening van de oogzenuw. Oogdruk verlaging is momenteel de belangrijkste pijler in de behandeling van glaucoom.

 

Meestal worden in eerste instantie oogdruppels opgestart. Indien deze onvoldoende oogdruk verlaging geven, kan een laserbehandeling (trabeculoplastie) uitgevoerd worden bij patiƫnten die hiervoor geschikt zijn.

 

Dit is een laser behandeling ter hoogte van de kanaaltjes die het oogvocht afvoeren, zodat de kanaaltjes beter werken met als gevolg dat de oogdruk daalt.

Verloop van het onderzoek

<p>De consultatie met laserbehandeling neemt in totaal ongeveer 1 uur in beslag.</p> <p>Om de pupil goed klein te maken (zodat de afvoerkanaaltjes beter bereikbaar zijn) worden voorbereidende druppels (Pilocarpine) ingedruppeld. Deze moeten ongeveer 30 minuten inwerken</p> <p>Om de laser behandeling te kunnen uitvoeren, zal een contactlensje met gel op het oog geplaatst worden. Dit is volledig gevoelloos gezien er reeds een verdovende druppel werd ingedruppeld.</p> <p>De laser zelf is normaal gezien pijnloos maar u zult regelmatig een fel licht zien verschijnen.</p>

Na het onderzoek

Nazorg

Na het onderzoek blijft u de drukverlagende druppels verder gebruiken zoals u gewend bent (tenzij anders aangegeven door de oogarts). Bijkomende druppels zijn niet noodzakelijk.

Een controle zal gepland worden op een termijn van ongeveer zes weken om het effect van de laser na te gaan.

 

Resultaat

De laserbehandeling geeft bij ongeveer 70% van de patiƫnten een drukdaling van ongeveer 20%. Bij 30% heeft het onvoldoende effect en is bijkomende behandeling onder de vorm van extra drukverlagende druppels of een glaucoomingreep nodig.

Glaucoom behandelingen