Vitrectomie

Inleiding

Wat is een vitrectomie?

 

Een vitrectomie is letterlijk het verwijderen van het glasvocht uit de achterste oogholte.

 

Wanneer is een vitrectomie nodig?

Het glasvocht dient in de meeste gevallen verwijderd te worden omwille van een onderliggend probleem ter hoogte van het netvlies of, minder vaak, het glasvocht zelf.

Voorbeelden zijn:

Maculaire pucker ( epiretinale fibrose )

Maculair gaatje

Netvliesloslating

Retinale of glasvochtbloeding

Gecompliceerde cataractingreep of luxatie van de implantlens

Diabetes

Verloop van het onderzoek

Werkwijze

 

Er worden 3 kleine openingen gemaakt vlak naast het hoornvlies. Het glasvocht wordt verwijderd met een speciale machine. Nadien wordt de pathologie van het netvlies behandeld en het netvlies preventief 360° gelaserd om postoperatieve netvliesloslating te voorkomen.

Het oog wordt nadien opgevuld met een tamponnade. Dit kan gaan van vocht, over lucht, naar gas of olie. De arts zal dit met u bespreken. Als er gas in uw oog gebracht is, kan u zolang deze gasbel aanwezig is niet vliegen. Als u binnen de maand na het inbrengen van gas onder algemene narcose moet gebracht worden, moet u dit melden aan de anesthesist. Er mag dan geen lachgas gebruikt worden.

De kleine openingen worden gehecht met resorbeerbare hechtingen. Nadien wordt er een gesloten verbandje op het oog aangebracht.

Na het onderzoek

Nazorg

Het oogverband mag ter plaatse blijven tot de controle daags nadien. Het wordt bij de controle verwijderd. Nadien kan u starten met de postoperatieve druppeltjes:

Tobradex 6x/dag, afbouwen met 1 druppel per week

Het oog zal enkele weken gevoelig, rood en gezwollen blijven en naargelang van het gebruik van de tamponnade zal het zicht ook beperkt zijn.

U mag 2 weken na de ingreep niet zelf een voertuig besturen.

U mag geen zware lasten tillen of heffen.

U mag gedurende 2 weken niet sporten of zwemmen.

Water, vuil en stof dienen vermeden te worden.

 

Vitrectomie